HET VERHAAL VAN DE ARAGNOLIE 

ARGANNOTEN

Het verhaal van de argannoot begint aan de arganboom. Deze boom groeit alleen in een kleine regio in Zuid west Marokko, waar het de juiste combinatie van droogte en vochtigheid heeft. In verschillende landen zijn pogingen gedaan om deze steeds populairder wordende argannoten te produceren, de boom komt tot groei, maar geeft nergens vruchten.

Aan het einde van het seizoen, in augustus  vertrekken Berbervrouwen met hun ezels naar de arganbomen, daar verzamelen ze de noten die op de grond zijn gevallen. De noten zijn nu groen van kleur.

Nadat de argannoten zijn verzameld worden ze door de ezels terug naar huis gebracht, daar worden ze op het platte dak van de woning gelegd om een paar weken te drogen. Eenmaal gedroogd zijn ze klaar om geperst te worden.

Nu de noten gedroogd zijn, zijn ze donkerbruin geworden en zien ze  eruit als dadels. Om de noten te persen moet eerst het vruchtvlees worden verwijderd, en de harde schaal die in het vruchtvlees zit om de noot te beschermen. Dit gebeurt nog steeds op de traditionele wijze, met een grote steen op de grond en een kleinere steen in de hand. Met twee of drie krachtige tikken worden de argannoten gespleten. Het zachte vruchtvlees wordt verzameld. Dit vruchtvlees is voor het vee.

De harde schaal van de argannoot wordt gebruikt als brandstof onder de pan waarin de noten worden geroosterd.

Nu de harde buitenschaal is verwijderd, en het vruchtvlees wat om de noot heen zit blijft de argannoot over. Dit is eigenlijk de pit van de arganvrucht, deze vrucht is vergelijkbaar met een pruim, maar dan met een harde schil. 

Alleen de noten voor de culinaire olie worden geroosterd, de noten voor de cosmetische olie hoeven niet geroosterd te worden.

DE OLIE 

De noten zijn nu klaar om geperst te worden, dit gebeurt in een tradtionele stenen molen, die met de hand wordt bediend. De olie die hieruit komt is nog niet klaar voor consumptie, er zijn nog resten van gemalen noten in.

Met de hand worden deze eruit geperst, alles wat geen olie is wordt ook gebruikt als veevoeder.  Dan wordt de olie gezeefd door een zeer fijne zeef. Nu is de arganolie klaar voor consumptie.

Voor het maken van 1 liter arganolie is 30 tot 50 kilo argannoten  nodig. Het duurt voor de vrouwen  ongeveer 15 uur om te maken.

De vrouwen die ayour arganolie produceren zijn verenigd in een coöperatie, zij werken in een groep samen en delen hun winst. De verkoop van arganolie heeft hen economisch zelfstandig gemaakt, en ze zijn hierdoor in staat om hun levenstandaard te verhogen.
 

SAMENSTELLING VAN ARGANOLIE 

Energiewaarde per 100 ml                     3700kJ/900 kcal

Provitamine A en E                                 63mg
Eiwit                                                        0 mg
Koolhydraten                                           0 mg
Cholesterol                                              0 mg 
Vet                                                          100 g
Verzadigde vetten                                   19 g
Enkelvoudige onverzadigde vetten         46g 
Meervoudig onverzadigde vetten           35 g
Vitamine E                                              75 mg
Polyfenolen                                            48 mg
Linolzuur                                                35 mg 

ARGAN TOEPASSINGEN

Arganolie heeft een unieke samenstelling, het bevat het hoogste vitamine E gehalte van de plantaardige olieen. Het bevat tweemaal zoveel vitamine E als olijfolie.
Verder bevat argan olie van nature omega 3 en omega 6, het is rijk aan antioxidanten.

Deze combinatie maakt argan tot een unieke olie voor  het lichaam. De olie is prettig om te gebruiken, omdat het niet te vet aanvoelt. Het trekt snel in de huid, en voedt de huid daar waar nodig.

Argan kan door de unieke samenstelling zowel voor de droge als voor de vette huid gebruikt worden.
 

HUID:


DROGE VOCHTARME HUID.
VETTE HUID
OUDERDOMSVLEKJES
SCHILFERIGE HUID
PSORIASIS
EXCEEM
ACNE
STRAIE
ZONNEBRAND
CELLULITE
DROGE GEBARSTEN LIPPEN
 

HANDEN:


ZACHTE HANDEN
ZACHTE GEZONDE NAGELRIEMEN
HELPT TEGEN BROZE NAGELS, MAAKT NAGELS STERK
 

LICHAAM:


MASSAGE VOOR SPIEREN EN PIJNLIJKE GEWRICHTEN
 

HAAR:


PLUIZIG HAAR KRUL- EN KROESHAAR
BESCHADIGD EN GEVERFD HAAR
 
 
 


| Meer